Wat is het verschil tussen rijlessen in een schakelauto of in een automaat?

Het leren autorijden is een belangrijke mijlpaal in het leven van veel mensen. Een van de eerste beslissingen die je moet nemen, is of je rijlessen wilt nemen in een schakelauto of in een automaat. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, en de keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en rijomstandigheden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen rijlessen in een schakelauto en een automaat, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Verschil tussen een schakelauto en een automaat

Het grootste verschil tussen een schakelauto en een automaat ligt in de manier van schakelen. Bij een schakelauto moet je zelf schakelen met behulp van de versnellingspook en de koppeling. Dit betekent dat je continu bezig bent met het wisselen van versnellingen, vooral in druk verkeer of bij het nemen van bochten.

Een automaat daarentegen schakelt zelf. Je hoeft alleen een hendel in de stand ‘rijden’ of ‘achteruit’ te zetten en de auto doet de rest. Tijdens het rijden gebruik je alleen de rem- en gaspedaal, waardoor je meer aandacht kunt besteden aan het verkeer. Dit maakt het rijden eenvoudiger en minder stressvol, vooral voor beginners.

Belangrijke overwegingen

Bij de keuze tussen rijlessen in een schakelauto of een automaat is het belangrijk om te overwegen welk type auto je in de toekomst wilt kopen. In Nederland zijn schakelauto’s meestal goedkoper dan automaten, vaak met een prijsverschil van 1500 tot 2000 euro. Steeds meer mensen kiezen voor automaten vanwege het gemak en de toename van hybride en elektrische voertuigen. Hybride en elektrische auto’s zijn meestal automaten en bieden voordelen zoals zuinig brandstofverbruik en lagere operationele kosten, hoewel ze in aanschaf vaak duurder zijn.

Lessen in een automaat

Wanneer je rijlessen neemt in een automaat en vervolgens het praktijkexamen aflegt in een automaat, krijg je een automaatrijbewijs. Dit rijbewijs ziet er hetzelfde uit als een regulier rijbewijs, maar bevat een code (78) die aangeeft dat je alleen in een automaat mag rijden. Het voordeel hiervan is dat je sneller je rijbewijs kunt halen omdat je de vaardigheden makkelijker onder de knie krijgt.

Als je later toch in een schakelauto wilt rijden, hoef je geen nieuwe rijlessen te nemen of opnieuw een theorie-examen af te leggen. Je moet echter wel opnieuw een praktijkexamen doen in een schakelauto om het reguliere rijbewijs te behalen.

Voordelen van rijlessen in een automaat

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor rijlessen in een automaat:

  • Minder complex: Schakelen kan lastig zijn voor beginners. In een automaat hoef je je hier geen zorgen over te maken, waardoor je de skills makelijker onder de knie krijgt.
  • Sneller je rijbewijs halen: Doordat het rijden eenvoudiger is, heb je minder rijlessen nodig om het examen te halen.
  • Kostenbesparing: Minder lessen betekent ook minder kosten, wat fijn is voor de portemonnee.

Het nadeel is echter dat je alleen in een automaat mag rijden, wat je opties kan beperken, vooral als je in een land woont waar schakelauto’s de norm zijn.

Lessen in een schakelauto

Rijlessen in een schakelauto bieden je de flexibiliteit om zowel in schakelauto’s als automaten te rijden na het behalen van je rijbewijs. Dit is een groot voordeel, aangezien de meeste auto’s in Nederland schakelauto’s zijn. Hoewel schakelen in het begin lastig kan zijn, biedt het een betere controle over de auto en maakt het je een veelzijdigere chauffeur. Wat ook erg prettig is, is dat het met een schakelautorijbewijs overal ter wereld mogelijk is om auto’s huren. Ideaal wanneer je op vakantie bent bijvoorbeeld.

Voordelen van rijlessen in een schakelauto

De meeste mensen in Nederland kiezen voor rijlessen in een schakelauto. Dit zijn enkele voordelen:

  • Flexibiliteit: Met een rijbewijs behaald in een schakelauto mag je zowel in een schakelauto als in een automaat rijden.
  • Grotere beschikbaarheid: De meeste auto’s in Nederland zijn schakelauto’s, waardoor je meer keuze hebt bij het kopen of huren van een auto.
  • Internationale mogelijkheden: In veel landen zijn schakelauto’s gebruikelijker dan automaten. Met een schakelautorijbewijs kun je wereldwijd auto’s huren.

Rijles volgen? Neem contact op

Is het tijd om rijlessen te volgen bij een rijschool nabij Groningen, maar weet je niet of je liever lessen wilt volgen in een schakelauto of een automaat? Neem voor meer informatie of advies gerust contact op, of neem eens een kijkje op de website van 123Volgas of het CBR. Je kunt heel makkelijk contact opnemen door te bellen of je vraag en contactgegevens achter te laten in ons contactformulier. Dan komen we zo snel mogelijk weer bij je terug! Wat kunnen we voor jou betekenen?